Indsat

Det er aldrig sjovt at skulle ind og sidde, hverken 1., 2. eller 3. gang.

Det, at blive revet ud af hverdagen fra det man kender og dem man kender, for så at blive placeret sammen med en masse fremmede, som du pludselig skal forholde dig til fra du står op til du går i seng.

Du vil møde folk med forskellige domme, nogle har siddet længe og andre er lige kommet, der vil også komme nye til efter dig. Der kan være stor forskel på opfattelsen af, hvad en lang dom er, men dette er så individuelt – er du dømt 2 år, så vil det virke som lang tid, men havde du kun fået 5 måneder, så havde det stadig føltes som lang tid. “Spjæld”-tid er “Spild”-tid.

Der vil være mange nye ting at forholde sig til og den første tid kan være rigtig hård, men husk bare altid på at ligeså vel som folk forsvinder fra din afdeling, fordi de skal videre eller ud, så vil det også en dag blive din tur.

Vær ærlig overfor dig selv, så du også kan være det overfor andre. Hvis du ikke er noget, så lad være med at fortæl du er noget. Det er så vigtigt du bare altid er dig selv, dette vil den næste tid være dit hjem, så gør det behageligt for dig selv at være der. Hold dine aftaler og stå ved de ting du siger.

Det er iorden at tale med vagterne, men udtal dig ikke om andre indsatte med mindre det er noget du selv er involveret i og husk på, at ligegyldig hvor meget de virker som en “ven”, så har de også et arbejde at passe.

Tal pænt til dem og vis dem respekt, så vil du de fleste gange også få de samme retur. De er også bare mennesker, der til tider har et ret surt job, nogle skulle have det og det blev dem. En god opførsel ser så meget bedre ud på papirerne når der skal søges om prøveløsladelse.

Den Blå Bibel

Som indsat vil du høre om “Den Blå Bibel”, dette er en betegnelse for straffuldbyrdelsesloven, som i den grad er din sikkerhed for at du som indsat bliver behandlet ordenligt.

Vi har linket til den her fra vores side under menuen “Indsat”, men den kan også lånes i bogform på kontoret i det fængsel hvor du afsoner.

Er du i tvivl om noget, så tag et kig i den for at være på den sikre side.

Gør dig klar til friheden

Det er en omvæltning at komme i fængsel og det kan være en ligeså stor omvæltning at komme ud igen. Du kan allerede nu begynde at arbejde med dig selv. Stil dig selv spørgsmålet om hvad du vil med dit liv og begynd så at arbejde fokuseret mod dette mål.

Du kan få hjælp til misbrugsbehandling, som kan være en god ting, hvis du har et problem med stoffer.

Tag uddannelse, det kan kun gavne dig at blive dygtigere. Brug din tid fornuftigt og bliv klogere inden for et område, så du er klar til et senere fast arbejde.

Kom ud fra cellen hver dag – det er ikke sundt for nogle at sidde lukket inde en hel dag på cellen, så selvom arbejdet mange gange godt kan virke meningsløst, så deltag alligevel, bare for at komme ud og få noget luft.
Vær aktiv og tag ansvar, det arbejde du undgår, er der jo bare en anden medindsat der kommer til at stå med.

Jo mere klar du gør dig til et liv uden for fængslet nu, desto bedre kommer du også til at klare dig når du så bliver løsladt.

Hold ud, indtil det bliver din tur til løsladelse.